Private Equity: Back to basics

Av Joachim Høegh-Krohn
- 16.nov.2007 @ 10:56
De store transaksjonene har preget bildet av private equity de siste årene. Dette har gitt et skjevt bilde av en viktig bransje i vekst.

Private equity er en spesiell type fond som investerer i bedrifter som ikke er børsnotert. De to undergruppene venture-fond og buy-out fond investerer i forskjellige bedrifter. Venture fond går inn i oppstartsfasen, mens buy-out fond investerer i mer modne bedrifter i vekst og omstilling.

Kredittkrisen har bidratt til et skifte i fokus bort fra store transaksjoner og høy gjeldsgrad og over på det private equity egentlig handler om: Om små og mellomstore bedrifter som tilføres kapital og kompetanse. Om gründere, hardt arbeid, risiko og muligheter. Tallene bekrefter denne trenden. Investorenes interesse for såkalt mid cap buy-out har økt. Fondene investerer i økende grad i mindre selskaper i tredje kvartal enn de gjorde i kvartalene før.

Megadealenes tid er forbi
I 2006 og første del av 2007 var den internasjonale private equity-bransjen dominert av store transaksjoner. Vi kan nevne KKR og TPG sitt kjøp av TXU for 45 milliarder dollar og Blackstones kjøp av Equity Office for 39 milliarder dollar. Faktisk er ni av elleve megadealer innen private equity, dvs. oppkjøp over 15 milliarder dollar, blitt foretatt i perioden 2006-2007.


image10

Med kredittkrisen stoppet dette opp. Nå må fondene redusere gjeldsgraden og dermed oppkjøpskapasiteten. Etter kredittkrisen inntrådte på sensommeren er det gjort få meget store transaksjoner. KKRs kjøp av Alliance Boots var en av de siste. Her fikk ikke bankene, Deutsche Bank, JP Morgan og Unicredit, solgt over 5 milliarder dollar i lån i markedet. Denne type problemer setter en effektiv stopper for bankenes appetitt på tilsvarende avtaler.

Men det finnes muligheter i en hver situasjon. Bain Capital Partners, The Carlyle Group og Clayton, Dubilier & Rice ønsket i sommer å kjøpe en divisjon i Home Depot for 10,3 milliarder dollar. Men bankene var ikke villige til å finansiere dette og Home Depot gikk med på å gi en rabatt på cirka 2 milliarder dollar for å få salget gjennomført. Dette illustrerer en av de viktigste effektene av kredittkrisen; at prisen på oppkjøpsobjektene sannsynligvis vil falle.

Økte fokus på mindre og mellomstore bedrifter
En annen blomstringsfaktor i kjølvannet av tøffere kredittvilkår, er de mindre og middelsstore transaksjonene, også kalt small/mid cap buyout. Mye av kapitalen som har vært kanalisert inn i private equity de senere årene har blir investert i store fond som gjør store oppkjøp. Nå forventer jeg at interessen for de mindre og mellomstore selskapene vil øke.

I det europeiske markedet ser vi denne trenden allerede. Antallet transaksjoner er stabilt fra andre til tredje kvartal i år på rundt 180, men gjennomsnittsstørrelsen faller fra 320 millioner euro til 230 millioner euro.

Norden har ikke på samme måte som USA og Storbritannia vært preget av store oppkjøp og har heller ikke hatt samme problemene i kredittmarkedet: Finansieringen av Nordic Capitals 1,3 milliarder euro oppkjøp av Thule Group fra Candover og Altors oppkjøp av Northstar gikk greit på plass. Likevel er det grunn til å tro at også banker som opererer i Norden vil være noe mer forsiktig i kredittgivningen fremover.

At vi får større fokus på mindre og mellomstore selskaper innen private equity, både fra bransjen og omverden, er en positiv utvikling. Private equity, herunder venture, handler om hardt arbeid og om å utvikle vekstbedrifter gjennom aktivt og kompetent eierskap. Dette er den norske og nordiske virkeligheten.

Omtalen av megadeals og høy gjeldsgrad har tatt bort mye av oppmerksomheten om og forståelsen for det viktige arbeidet som gjøres av private equity-bransjen.

Bortfallet av megadeals, håper jeg, vil gjøre de reelle heltene i private equity mer synlige: Gründerne og de som tar et tak for å løfte opp og utvikle bedriftene videre.Les flere NA24-kommentarer her.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5585578

Joachim Høegh-Krohn

Joachim Høegh-Krohn er administrerende direktør i investeringsselskapet Argentum. Han er også førsteamanuensis II i finans ved Norges Handelshøyskole. Høegh-Krohn har tidligere vært investeringsdirektør og administrerende direktør i DnB Kapitalforvaltning, og divisjonsdirektør i Vital Forsikring. Han er utdannet dr. oecon i finans fra NHH, hvor han også har vært forsker ved Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning. Han har også vært førsteamanuensis i finans ved NTNU i en periode. Høegh-Krohn er født i 1966.

hits