Venture-toppmøte i Norge

Av Joachim Høegh-Krohn
- 26.aug.2008 @ 12:22 - Kommentér
Den 27. august samles internasjonale venture-topper i Oslo for å kikke på nye, norske teknologijuveler. De siste årene har internasjonale venture-investeringer i Norge økt kraftig, men behovet for flere profesjonelle eiere i Norge er fortsatt stort. 

Mens norske investeringer i utlandet nærmest har eksplodert i takt med veksten i Statens Pensjonsfond Utland, har utenlandske investeringer i norske selskaper beveget seg i et noe roligere tempo.

 

Jo da, interessen er absolutt til stede. Mange norske bedrifter holder verdensklasse, og innimellom ser vi norske selskap som kjøpes opp av utenlandske selskaper. Men behovet for profesjonelle eiermiljøer er fortsatt stort, og derfor er det en samlet norske venture-bransje som onsdag fornøyd ønsker velkommen noen av de største profesjonelle venture-investorene fra USA, Europa og Asia.

Da går startskuddet for Norwegian Tech Tour 2008, der et tyvetalls norske teknologijuveler får sjansen til å by seg frem. Gjennom presentasjoner og workshops, både i Oslo, Tønsberg og Stavanger, skal forhåpentligvis disse vekstselskapene overbevise de utenlandske eiermiljøene slik at de får tilgang til ny kapital og kompetanse.

 For bedriftene betyr tilgang på ny kapital en mulighet til å realisere vekstambisjonene sine. Erfaringen viser at selskaper som får inn venture-kapital har en høyere veksttakt enn andre selskaper. Årsaken er sannsynligvis at venture-kapitalister tilfører et aktivt eierskap, som gir bedriftene tilgang på viktig kompetanse innen både strategi,  markedsføring og ledelsesrekruttering, pluss at man får tilgang på større finansielle muskler.

Man kan gjerne si at selskapene revitaliseres. Dette ble blant annet dokumentert i boken ?Hvem eier Norge?? skrevet av Leo A. Grünfeld og Erik W. Jakobsen (Universitetsforlaget 2006). De fant at verdiskapingsveksten  (summen av lønn og overskudd) i de rundt 400 norske selskapene som er eid av private equity-fond var seks ganger høyere enn gjennomsnittet i selskaper eid av konserner, utenlandske eiere eller personer.  

De siste årene har stadig flere utenlandske investorer sett til Norge etter investeringsmuligheter. I Argentum investerer vi gjennom ulike nordiske fond , og i fjor så vi for første gang at de svenske og finske fondene våre har vurdert flere venture-investeringer i Norge enn det norske fondene har gjort. Et gjennomgående trekk er dessuten at utlendingenes investeringer er større i omfang enn de norske.

 

Forrige Tech Tour her til lands i 2002 var en stor suksess. Den gang ble unge, lovende selskaper som Opera, Funcom, Trolltech og Chipcon presentert for internasjonale investorer. I dag er to av dem kjøpt opp av globale storkonsern, og alle hevder seg på et globalt marked, og viser hvordan norske teknologimiljøer kan bli verdensledende.

 Jeg blir ikke overrasket om noen norske selskaper som er med på årets Tech Tour vil lyse på den internasjonale himmelen om noen år.

Joachim Høegh-Krohn

Joachim Høegh-Krohn er administrerende direktør i investeringsselskapet Argentum. Han er også førsteamanuensis II i finans ved Norges Handelshøyskole. Høegh-Krohn har tidligere vært investeringsdirektør og administrerende direktør i DnB Kapitalforvaltning, og divisjonsdirektør i Vital Forsikring. Han er utdannet dr. oecon i finans fra NHH, hvor han også har vært forsker ved Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning. Han har også vært førsteamanuensis i finans ved NTNU i en periode. Høegh-Krohn er født i 1966.

august 2008
ma ti on to fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
             
hits